Tutorial: How to cover spots, marks etc.?

Het coveren van oneffenheden zoals pukkeltjes, mee-eters, littekens etc. is naar mijn mening één van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je jezelf opmaakt. Wanneer de huid mooi is, zal hoogstwaarschijnlijk ook de make-up mooi worden. Maar het moeilijke is, hoe cover je op een `onzichtbare` manier deze oneffenheden? Je wilt tenslotte niet, dat de pukkel met coverstick/foundation opvallender is, dan dat het voor die tijd was.

Het uitzoeken van de juiste foundation en coverstick

Als eerste is het belangrijk dat je bekijkt of je alleen een coverstick nodig hebt of ook een foundation. Als je maar één pukkeltje hebt dat je wilt coveren, voldoet ook een coverstick. Heb je oneffenheden over je gehele gezicht? Dan kun je beter een medium dekkende foundation erbij kopen. Ik zou geen vol dekkende foundation kopen, omdat deze er toch snel plamuurachtig gaat uitzien. Let bij het kopen van de coverstick en/of foundation erop, dat de kleur samenvloeit met je eigen huidskleur en dat het product een goede textuur en dekking heeft voor jouw huidbeeld. Juist de coverstick moet extra dekkend en makkelijk uit te spreiden zijn met een kwastje.

Eenmaal de passende producten, kun je aan de slag gaan: 

Als je oneffenheden hebt over heel je gezicht, smeer dan een dun laagje foundation over je gehele gezicht. Sommige foundations zijn makkelijker met een foundationkwast uit te smeren en andere makkelijker met de vingers. Kijk wat voor jou werkt. Bij deze eerste stap zullen nog niet alle oneffenheden gecoverd worden (vooral oneffenheden die de huid verdikken, zoals wondjes en sommige pukkeltjes, zullen nog zichtbaar zijn). Dit maakt niet uit, want deze kun je later met een coverstick coveren. Op deze manier dek je de huid alleen daar, waar het nodig is en voorkom je het plamuureffect (waar foundation vaak mee wordt geassocieerd).

How to cover spots, marks? (Op de huid: Moisture Rich Foundation en Foundationstick van Bobbi Brown)

Op de huid: Bobbi Brown Moisture Rich Foundation en Foundationstick (als coverstick) + Dr.Hauschka Bronzer en Rouge

De passende kwastjes voor het aanbrengen van een coverstick

Als je bronzer en/of rouge op wilt doen, dan zou ik dat als tweede stap doen. Op deze manier voorkom je dat je de precies opgebrachte coverstick verplaatst. Als derde stap komt dan de coverstick. Voor deze stap is het belangrijk, dat je de goede kwastjes hebt. Er zijn verschillende soorten kwastjes, die handig zijn voor verschillende doeleinden. Heb je kleine rode vlekjes (littekentjes etc.) in de huid, die niet de huidstructuur veranderen zoals bij een wondje, dan kun je het beste een vlakker/breder kwastje nemen, dat het product kan verspreiden. 
Voor pukkeltjes kun je het beste een kwastje nemen met een puntje, waardoor je heel precies kan werken. En voor wondjes en andere oneffenheden die de huidstructuur veranderen, werkt een smal kwastje met fijne op elkaar gedrukte haartjes (en het kwastje met een punt) het fijnst. 

Het aanbrengen van de coverstick spreekt (na het uitzoeken van het juiste kwastje) eigenlijk voor zich. Zorg dat er wat product aan het kwastje zit en strijk het dan lichtjes uit op de betreffende plek. Zorg telkens dat de randen goed vervloeien met de foundation. Oneffenheden die de huidstructuur veranderen/verdikken, zijn wat moeilijker te coveren. Bij deze kun je het beste met het kwastje lichte deppende bewegingen maken, zonder te strijken. Als de plek gecoverd is, kan je de randjes uitsmeren met een kwastje met punt.

How to cover spots, marks? (Op de huid: Moisture Rich Foundation en Foundationstick van Bobbi Brown)

Zonder foundation. De huid heb ik ingesmeerd met de Iris Hydraterende Dagcrème van Weleda.

Waarom een foundation?

Zelf hield ik eigenlijk niet zo van foundations, totdat ik echt wist wat je ermee kunt doen. Een foundation helpt namelijk om je huidstint te egaliseren. Dit is vooral handig wanneer de oneffenheden verspreid zijn over je gezicht. Als je dan een coverstick alleen plaatselijk aanbrengt, kan het gebeuren dat dit `laagje` heel zichtbaar wordt wanneer je bloost of in de zon zit (en je dus allemaal net iets anders gekleurde puntjes op je gezicht hebt zitten). Met een laagje foundation zorg je ervoor dat dit niet gebeurd. De coverstick vloeit makkelijker samen met de rest en komt er dus stukken egaler uit te zien.

Mijn lievelingsproducten voor het coveren van oneffenheden:

- Bobbi Brown Moisture Rich Foundation
- Bobbi Brown Foundationstick (als coverstick, maar ook als foundation)

Lees ook:
- Dr.Hauschka Pure Care Cover stick
- Bobbi Brown Moisture Rich Foundation in Beige (3)